In the Algemeen Dagblad Groene Hart edition of 8 May 2013 an article written by Marc Couwenbergh has been published about the "Koningsbord" that Jan van Nouhuys specially designed and made for the occasion of the inauguration of Willem Alexander as king.
Below you can see a film made by Schoonhoven based photographer Rob Glastra about the making of the "Koningsbord".
Uit het artikel : Pas na de inhuldiging op 30 april mocht het koningsbord met de gekroonde jaarletter worden afgeslagen door de Waarborg, tegelijk met de andere keuren die de kwaliteit zilver garanderen. "Dat is geen grapje, maar wettelijk zo geregeld," zegt Van Nouhuys. "In het jaar van een troonswisseling komt er een kroon boven de jaarletter, maar pas na de inhuldiging van de nieuwe koning."
Om het speciale karakter van dit keur te benadrukken wordt het aan de bovenkant van het Koningsbord geslagen. "Normaal slaan we in Nederland de keuren aan de onderkant. In Engeland worden de keuren wel altijd duidelijk zichtbaar in zilver geslagen, zodat de gasten kunnen zien dat ze thee geschonken krijgen uit een zilveren pot."
Het Koningsbord is een pronkstuk van zilversmid Van Nouhuys. Het is ruim 30 centimeter in het vierkant en heeft in het midden een opstaand randje waarop de sinaasappel ligt. Daaromheen strekt zich een blokpatroon uit alsof het zilver geweven damast is. De blokjes zijn het resultaat van tienduizend hamerslagen per bord. Steeds per blokje, haaks op elkaar geslagen. Dat vraagt concentratie en vakmanschap, want elke slag moet niet alleen exact op de juiste plaats neerkomen, maar ook even hard.
"Als je met een hamer op zilver slaat, wordt het een kommetje," legt Van Nouhuys uit. "Ik gebruik een hamer met ribbels. Die ribbels zorgen ervoor dat het zilver gaat opbollen. Vergelijk het met karton. Als je de bovenkant nat maakt, gaat het bol staan. Door de hamerslag wordt het zilver echter hol. Als die twee tegengestelde krachten in evenwicht zijn, blijft het zilver vlak."