Press release pAn Amsterdam

Date: 30 Nov 2006
Piece -- materials: silver, corroded iron, gold leaf; dimensions: 60h;
Recordaantal bezoekers op pAn Amsterdam 2006
Amsterdam, 26 november 2006 – De jubilerende nationale kunst- en antiekbeurs pAn Amsterdam sluit vandaag af met zo'n 35.500 bezoekers, circa 12,5% meer dan vorig jaar en een absoluut record. In twintig jaar tijd bezochten bijna een half miljoen mensen de beurs. Opvallend dit jaar is de populariteit van middeleeuwse religieuze sculpturen bij verzamelaars van hedendaagse kunst. Abstracte zilverobjecten en fotografie vonden gretig aftrek bij jongere kunstliefhebbers. Een museum uit Kiev kocht een werk van Konstantin Lomykin, Ballerina’s in een leslokaal, en Museum het Valkhof in Nijmegen kocht een paar zilveren kandelaars van Gerardus Cornelii. Long eared Owl, een groot bronzen beeld van Jonathan Knight, ging naar het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek. pAn Amsterdam vindt volgend jaar plaats van 18 t/m 25 november in de RAI Parkhal in Amsterdam.
 
Luc de Backker van De Backker Works of Art bespeurt een duidelijke omslag in de interesse voor middeleeuwse religieuze sculpturen. “Het is opvallend hoeveel jonge mensen die een affiniteit hebben met hedendaagse kunst, serieuze belangstelling hebben voor middeleeuwse beelden met een betekenis. Het gaat hun om de inhoud, niet uitsluitend om het decoratieve aspect”. Jan van Nouhuys van Studio 925, een van de beroemdste Nederlandse zilversmeden, bespeurt ook die trend. Hij verkocht aan een jong echtpaar de zilversculptuur Ground Hope, zijn artistieke interpretatie van de gevolgen van 11 september. Twee gedraaide zilveren torens staan op een platform waaronder in goud de fundamenten van de twee Twintowers zichtbaar zijn. Het werk symboliseert het leven en de hoop na dood en vernietiging. Van Nouhuys ziet een sterke belangstelling voor zijn abstracte zilveren objecten zonder directe gebruiksfunctie. “Mensen voelen zich aangesproken door de vorm en het materiaalgebruik, zoals deze getordeerde spies in ebbenhout met geslagen zilver”.
 
Chinese contemporaine kunst blijkt een echte kaskraker te zijn. Willem Kerseboom Modern & Contemporary Art verkocht praktisch de hele inhoud van zijn stand en uit zijn catalogus nog een aantal werken die momenteel onderweg zijn vanuit China.  Twee werken van de Spaanse kunstenaar Juan Béjar werden zeer snel verkocht bij Contempo Galerie. Hij heeft een originele manier om zijn werk wereldwijd bekend te maken. De kunstenaar heeft contractueel laten vastleggen dat in óns land zijn werk alleen door Nederlanders mag worden gekocht. Een buitenlander viste daarom achter het net op pAn Amsterdam.
 
Museale aankopen
Een museum uit Kiev kocht bij Douwes Fine Art een werk van Konstantin Lomykin, Ballerina’s in een leslokaal. Verbeek-Schuttelaar Antiquair verkocht een paar zilveren kandelaars van Gerardus Cornelii, met het wapen van de familie Van Lynden-Van Haeften, aan het Museum het Valkhof in Nijmegen dat al een dergelijk paar kandelaars bezit. De familie woonde op een paar honderd meter van het Valkhof. Long eared Owl, een groot bronzen beeld van Jonathan Knight dat werd aangeboden door Ooidonk Fine Arts-Francis Maere, ging naar het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek. En Kunstzalen A. Vecht verkocht een achttiende-eeuws huwelijksglas aan de Historische Vereniging Oud Gorcum, die het schenkt aan het Gorcums Museum.

pAn Amsterdam